מהם הטרנדים חמים של עולם האלומיניום ומערכות החלונות והדלתות? סקירה של הטרנדים הבולטים מתערוכת BUA.
הBAU היא תערוכה מרכזית בעולם הבנייה, המתרחשת כל שנתיים ועוסקת באדריכלות, חומרים ומערכות. עולם המפתחים, חלונות, דלתות, וחיבור בין פנים הבית לסביבה שבחוץ, תופס בתערוכה מקום מרכזי עם המון כבוד. תערוכת BAU נחשבת אולי לתערוכה המובילה, החשובה והגדולה בעולם האלומיניום ומערכות החלונות והדלתות, אך לא רק.
BAU הוא אירוע בו מתרכזים החידושים הטכנולוגיים והטרנדים העיצוביים החמים ביותר בתחום הבנייה למקום אחד.
השנה, הגענו לתערוכה האירופית ״BAU" במינכן במטרה לחקור ביסודיות את מגוון הטרנדים והחידושים בעולם האלומיניום, לשמוע ספקים מרחבי הגלובוס ולקבל מבט קרוב על החדשנות והקידמה בענף; מבט שאפשר לנו להסיק מסקנות ולקבל תובנות שנוכל ליישם גם אצלנו כדי להביא, כמו תמיד, את הטוב ביותר לקהל לקוחותינו.
התערוכה נחשבת לאחת הפלטפורמות החשובות ביותר עבור אדריכלים, מהנדסים, קבלנים ואנשי מקצוע נוספים, בה הם יכולים להציג את המוצרים והשירותים שלהם וליצור קשרים חדשים. לאחר הפסקה של 4 שנים, עם מעל ל-2,000 מייצגים מרשימים מרחבי העולם, התערוכה שילבה בניית מבנים מתקדמים ועיצוב חכם, בדגש על חשיבות אקולוגית.
מגמות שונות הנוגעות לעתיד הבנייה עלו בתערוכה וכללו את אתגרי שינויי האקלים וההזדמנות הניתנת לתעשיית הבנייה למתן אותם באמצעות תהליכים ברי קיימא, ניצול משאבים, מחזור ותכנון יעיל באנרגיה. בנוסף דובר לא מעט על המהפכה הדיגיטלית שמשפיעה רבות על התחום ומעבירה אותו מדרכי חשיבה אנלוגיים לגישה מבוססת דיגיטל שמייצרת מגוון רב של אפשרויות. לבסוף עלה נושא הדיור המודולרי שמבטיח פתרון לדמי השכירות המתייקרים ושטחי המגורים שהולכים ומצטמצמים.
בשנים האחרונות דלתות וחלונות מקבלים יחס מועדף כבר במעמד התכנון בעקבות הקשר הישיר שלו לאסתטיקה ו- WELLNESS, איכות חיים בבית, ועל כן קיבל התייחסות מיוחדת בתערוכה.
זה לא סוד שיצירת חלון היא תהליך ארוך כשלעצמו וחלק בלתי נפרד מתעשייה שנאלצת, לאור התיעוש המתגבר והמשבר האקולוגי המחריף, לבצע התאמות ושינויים מהירים. הצורך בבנייה חכמה תוך מזעור נזקים לסביבה ושמירה על אסתטיקה גבוהה היו עמוד התווך הרשמי עליו התבססה התערוכה כולה.
בשנים האחרונות החלון מקבל יחס מועדף כבר במעמד התכנון בעקבות הקשר הישיר שלו לאסתטיקה ו- WELLNESS, איכות חיים בבית, ועל כן קיבל התייחסות מיוחדת בתערוכה
שמענו לא מעט את המושג ״Low Carbon״, שבעברית פשוטה מתייחס לפליטה נמוכה של פחמן לאטמוספירה. נראה שאם בשנים האחרונות התמקדו בעיקר בייצור מוצר 'ירוק', שיהיה חסכוני באנרגיה ויהפוך את השימוש הפרטי למזהם פחות, השנה בתערוכה נפל האסימון שיש להתמקד בכל שלב בחיי המוצר החל משלב הייצור, השינוע וההובלה ולשים את הדגש דווקא בתהליכים אלה כי הם נמצאו כמזהמים ביותר. באופן אבסורדי קיימים מצבים בהם יש תהליך ייצור והובלה של מוצר יותר בר קיימא שמיובא מסין ודווקא מזהם יותר בגלל מרחק מיקום הייצור. השיח בתערוכה סבב בעיקר סביב חשיבות מיגור התופעה המזהמת ומעבר לפתרונות יצירתיים כמו ייצור מקומי של פרופילי אלומיניום שיאפשר שינוע קצר יותר ופליטה פחותה של פחמן ובכך צמצום נזקים.
Carbon control, צילום: יח"צ
בנוסף, לצד חלונות מבודדים, פתרונות ההצללה קיבלו דגש רב בתערוכה. בשל הרצון לשמור על יעילות אנרגטית ושיפור איכות החיים בבית, הוצגו תריסים ומוצרים מגוונים ביניהם אלמנט נפרד שמוצב במקביל למבנה רובד לצורך חסימת קרני שמש ישירות.
במדינה עם אקלים חם וזיהום אור כמו ישראל, פתרון אלמנט ההצללה המקביל למבנה רלוונטי מאוד וכבר אפשר לראות אותו מתקבע בבנייה הסופר יוקרתית. מדובר למעשה באובייקט נפרד העשוי עץ או אלומיניום שמעניק מעטפת כפולה למבנה וחוסם את קרני השמש החזקות אך לא מונע את כניסת האור לבית ואת הקשר החשוב בין הפנים לחוץ. ההבדל המשמעותי בין פתרון ההצללה הזה לשאר פתרונות ההצללה שמוכרים היום כמו התריסים היא האפשרות לא לחסום לחלוטין את קרני האור אלא למנוע מהשמש הישירה ומהחום להיכנס הביתה ובעצם לאפשר ל- Ambient light נעים לחדור פנימה. עם הזמן יהיה אפשר לצפות באלמנט הזה נכנס לתחומים נוספים של הבנייה.
View this post on Instagram
לצד ההתפתחות הזו, גם תחום הלוחות הסולאריים תפס חלק משמעותי בשיח והציג טקסטורות וגימורים חדשים לפאנלים השחורים והמשובצים שאנחנו רגילים לראות.
השילוב של הדור החדש של הלוחות הסולאריים עם מגוון מוצרי ההצללה וצירופם לעיצוב חיפוי המבנה ובפונקציונאליות שלו, יוצרים התחלה של רעיון קונספטואלי למוצרים המשתלבים בתכנון החלונות.
אז איך האסתטיקה באה לידי ביטוי בתוך עולם של שינויים מהירים לצד שמירה על סביבה ירוקה?
עיצוב הבית במינימום פריטים טכנולוגים גלויים הוא סממן ברור לשילוב בין הקדמה הטכנולוגית לנראות, שכן הוא מבוסס על המודלים החדשניים שהוצגו בתערוכה. כבלים נראים לעין או ריבוי פרטים, שייכים למודלים הישנים, שפחות ידידותיים לסביבה ואינם רלוונטיים לעתיד הקרוב ובכלל לעולם שמתיימר לבצע שינוי אקולוגי משמעותי.