הסיפור של כיתמית קליל:
לפני מספר שנים, איתר דובי בנימיני, מומחה פרפרים עולמי, מייסד ונשיא אגודת הפרפרים בישראל, באיזור מפעל קליל בכרמיאל, פרפר ממין שנראה לו לא מוכר ושהיה סביר כי הוא חדש.
הסקרנות ותחושת הבטן של דובי, אשר חצה את גיל 70, גרמו לו לרדוף ולתפוס את הפרפר ובדיקות DNA אישרו כי מדובר במין חדש למדע ולאחר חשיבה הוחלט להעניק לו את השם "כתמית קליל" (Melitaea klili) על שם המקום בו הוא נחשף לראשונה.
"כתמית קליל הוא הפרפר החשוב ביותר בסביבה, עבורו טיפחנו סביבת מחייה מיטיבה עם שתילי דרדר מצוי כדי שהוא יוכל לאמץ אותנו, להרגיש בבית ולהקים דור המשך."
פארק אגם הפרפרים הפך לאחת מנקודות התצפית והניטור העשירות והמרכזיות בישראל, בזכות גילוי של 52 זני פרפרים ייחודיים המתגוררים בו. המגוון הרחב של המינים שהתגלו, כולל זן כתמית הקליל, מעיד על התנאים האידיאליים שמציע הפארק לפרפרים, כגון צמחייה מקומית מגוונת וסביבה אקולוגית מבוקרת. הפארק משמש מוקד מחקרי ותיירותי חשוב, המושך אליו מומחים, חוקרים וחובבי טבע, ומהווה דוגמה לשילוב בין שימור טבע לפיתוח אזורי.
צלם: אילן גרין
כתמית הקליל (Melitaea klili) היא פרפר ממשפחת הנימפיתיים, שנמצא באזורים מסוימים במזרח התיכון ובצפון אפריקה. מין זה מזוהה בזכות צבעיו המרהיבים והתנהגותו הייחודית, ומהווה דוגמה נוספת לעושר המגוון של הטבע באזורנו.
כתמית הקליל (Melitaea klili) זכתה לשמה בעקבות גילויו של הזן החדש בפארק הפרפרים הייחודי שהוקם בשטח מפעל קליל בכרמיאל בשנת 2022 ונחשב מזני הפרפרים האחרונים שנתגלו בארץ.
גילוי זה התבצע על ידי המומחה העולמי לפרפרים, דובי בנימיני, ונחשב להישג מדעי חשוב שתועד בספרות המקצועית.
הזן זוהה לראשונה בבית הגידול הייחודי שבפארק, הכולל שילוב ייחודי של צמחייה מקומית ותנאים סביבתיים אידיאליים להתפתחותו. שם הפרפר ניתן לו כהוקרה למקום גילויו – פארק אגם הפרפרים, הממוקם במתחם מפעל קליל.
גילוי זה מדגיש את חשיבותם של בתי גידול מותאמים לשימור המגוון הביולוגי, ומהווה השראה להמשך פעילויות שימור טבע באזורים מתועשים.
כתמית הקליל היא פרפר בגודל בינוני, עם מוטת כנפיים הנעה בין 30 ל-40 מ"מ. צבעי כנפיו כוללים דפוסים מורכבים של כתום, שחור ולבן, אשר מקנים לו מראה מרשים. חלקם העליון של הכנפיים מאופיין ברשת עדינה של פסים שחורים על רקע כתום, בעוד שבחלקם התחתון מופיעים דפוסים דמויי פסיפס בגוונים בהירים יותר.
מלבד יופיו הייחודי, כתמית הקליל משמשת לעיתים כסמל טבעי לתרבות ולמורשת המקומית, המזכירה את חשיבות השמירה על הטבע, האיזון האקולוגי והחיבור הנכון בין סביבה לתעשייה.
כתמית הקליל (Melitaea klili) משתייכת למשפחת הנימפיתיים (Nymphalidae), שהיא אחת ממשפחות הפרפרים הגדולות והמגוונות בעולם. משפחת הכתמית (Melitaeini), תת-משפחה בתוך הנימפיתיים, כוללת מינים רבים בעלי מאפיינים דומים של דפוסי כנפיים עשירים בצבעים ודוגמאות ייחודיות. הפרפרים במשפחה זו מאופיינים בדרך כלל בצבעי כתום, שחור ולבן, המסייעים להם בהסוואה ובהתמודדות עם טורפים. מינים שונים במשפחה מתאפיינים בהתאמה מדויקת לסביבת מחייתם, כולל תלות בצמחים פונדקאיים מסוימים להטלה ולהזנה. כתמית הקליל, כחלק ממשפחה זו, ממשיכה להציג את היופי והמורכבות של המגוון הביולוגי, תוך תרומה משמעותית למערכת האקולוגית המקומית.
מחזור החיים של כתמית הקליל דומה לזה של פרפרים אחרים במשפחת הנימפיתיים:
לא הרבה ידוע על כתמית הקליל אך ניתן לשאר כי כתמית הקליל נפוצה בעיקר באזורים יבשים ובתת-חום ים-תיכוניים. היא נצפית בעיקר בשדות פתוחים, חורשים דלילים ושולי יערות. הפרפר נוטה לשהות בקרבת הצמחים הפונדקאים, עליהם הוא מטיל את ביציו וניזון מצופם.
כתמית הקליל היא פרפר פעיל ביום, שניתן לראותו מרפרף מעל פרחים בשעות הבוקר המאוחרות והצהריים. הוא ניזון מצוף צמחים כמו קחוונים, גדילנים וצמחים נוספים ממשפחת המורכבים. הפרפר מהווה חלק חשוב במארג המזון המקומי, שכן הוא מסייע בהאבקת צמחים ומשמש כמזון לציפורים וחרקים טורפים.
מאחר וכתמית הקליל הוא זן חדש, עדיין לא ברורה כמות הפרטים. מאחר וזן זה התגלה רק לא מזמן ובדומה לזני פרפרים נוספים בארץ, כתמית קליל נתונה לאיומים בעיקר בשל פגיעה בבתי הגידול הטבעיים שלה, הנובעת מפיתוח עירוני, רעיית יתר ושינויי אקלים. שימור הפרפר מחייב הגנה על הצמחייה המקומית ושמירה על המגוון הביולוגי באזורים בהם הוא חי.
כתמית הקליל היא עוד הוכחה ליופיו ועושרו של עולם הפרפרים באזורנו. היא מזכירה לנו את החשיבות של שימור הסביבה הטבעית, שילוב בין תעשייה וסביבה וקיימות, לא רק למען בעלי החיים, אלא גם למען הדורות הבאים.
כתמית קליל גם מזכירה לנו כמה חשוב לשמור על איזון בין סביבה לתעשייה וכי יש עוד הרבה דברים חדשים לגלות בעולם.
אֲצִילִית הַיַּעֲרָה | 🦋 | Limenitis reducta (Danaus chrysippus) היא אחד ממיני הפרפרים המרשימים והנפוצים בישראל, השייכת למשפחת הנימפיתיים (Nymphalidae). פרפר זה ידוע בצבעיו הייחודיים, המשלבים כחול, שחור ולבן, אשר מסייעים לו בהרתעת טורפים באמצעות דפוסי אזהרה. אצילית היערה ניזונה מצוף פרחים ומעדיפה את שיחי היערה וצמחים ממשפחת ההרדופיים והמורכבים כבית גידול וצמחי פונדקאות לזחלים. מין זה נפוץ באזורי חורש טבעי, שטחים פתוחים ואפילו באזורים עירוניים, מה שהופך אותו לאחד מהמינים שקל לזהותו בשדה. אצילית היערה מהווה חוליה חשובה במארג המזון ותורמת רבות להאבקת צמחים ונצפתה על שיח היערה בתל הדרום מערבי של פארק אגם הפרפרים קליל.
הפארק הינו פתוח ונועד לדמות סביבה טבעית ואופיינית, רוב הצמחיה הינה כאמור מקומית, עם מעט צמחי תרבות שתפקידם לתת מענה לפרפרים בתקופת הקיץ החם והיבש כאשר רב צמחי הבר אינם פורחים וכן למיני פרפרים נודדים שהשתקעו ישראל. בפארק הפרפרים חורש פתוח אשר בו נשתלו עד עתה כ- 100 סוגים של צמחים, השייכים ל- 33 משפחות.
חורש טבעי, שיחים ועצים, צמחים רב-שנתיים וחד-שנתיים, ורחבות של פרחי בר וצמחי תבלין, המותאמים לצרכי הפרפרים באזור.
פארק אגם הפרפרים הוקם ביוזמת חברת קליל, בשיתוף עיריית כרמיאל ודובי בנימיני מומחה עולמי לפרפרים.
פארק אגם הפרפרים משתרע על שטח של 15 דונם וכולל 2 אגמים, אחד קבוע ושני עונתי – הצובר מי גשמים.
אמנם שתילת הצמחייה בפארק הסתיימה ברובה באביב 2021, אך אנו רואים את ההתפתחות של הפארק ככזו שבהתהוות, וכל מה שתראו צומח וגדל בהתאם לקצב הטבעי שלו.
צלם: אילן גרין
הסיורים בפארק הפרפרים מתקיימים מתקיימים בימי ג' בין השעות 9:00 -11:00 ומותנים בהרשמה מראש בלבד.
משך הסיור המודרך כ30 דקות.
פרטים נוספים והרשמה לסיור מודרך:
*8555
דוא"ל: Service@klil.co.il
צלם: אילן גרין
הסיורים בפארק הפרפרים מתקיימים בימי שלישי ע"י מדריכים/ות מטעם קליל. משך הסיור בפארק כ30 דקות ובו תוכלו לקבל הסבר על הרעיון והחזון מאחורי הפארק, הסבר על הסביבה, ייחודיות הפארק ומיני הפרפרים אשר נפצו בו.
כמות מקסימלית להרשמה לסיור 55 מבקרים ופארק הפרפרים מונגש לבעלי מוגבלויות.
הביקור בפארק מותנה בהרשמה מראש וקבלת אישור עד שבוע מתאריך הסיור.
כתובת: רחוב צור 13, איזור תעשיה כרמיאל, ת.ד. 659 מיקוד: 20100.
הפארק שלנו נועד כאמור לשמש לשיקום, הצלה ושגשוג אוכלוסיית הפרפרים ולכן כבר בתהליך התכנון נעשה סקר חי וצומח בשטח המיועד לפארק מתוך כוונה לשחזר את הטבע המקומי.
עוד בטרם הקמת הפארק, נערך בשטח סקר בסטנדרטים בין לאומיים לניטור אוכלוסיית הפרפרים הסקר נועד כדי להוכיח את אפקטיביות הפארק באופן מדעי בהגדלת אוכלוסיית הפרפרים באזור. מתוך כ- 140 מיני פרפרים הקיימים בישראל נצפו באזור הפארק ובקעת כרמיאל כבר 51 מיני פרפרים הם מתחילים להבין שיצרנו להם כאן פיסת גן עדן ומגיעים אלינו עוד ועוד.
אילו פרפרים כבר נצפו בפארק?
צלם: אילן גרין
צלם: אילן גרין
צלם: אילן גרין
צלם: אילן גרין
צלם: אילן גרין
צלם: אילן גרין
צלם: אילן גרין
צלם: אילן גרין
רוב הצמחיה הינה מקומית, נשתלו מעט צמחי תרבות שתפקידם לתת מענה לפרפרים בתקופת הקיץ החם והיבש כאשר רב צמחי הבר אינם פורחים וכן למיני פרפרים נודדים שהשתקעו ישראל.
בפארק נשתלו עד עתה 97 מיני צמחים השייכים ל- 33 משפחות צמחים.
טיון דביק, טיון ריחני, עכנאי מגובב, נשרן הדוחן, תגית מצויה, בקיה צרת-עלים (צמח בודד), קיקסיה (צמח בודד), שחליל מוכפל (צמח בודד), סרפד הכדורים, צלף קוצני, טוריים מצויים, חרדל השדה, קורטם דק, תלתן הפוך, תלתן תריסני, תלתן חקלאי, דיבשה חרוצה, עולש כחול, עוקץ עקרב, לשישית הצבעים.
צלם: אילן גרין
הסיורים בפארק הפרפרים מתקיימים מתקיימים בימי ג' בין השעות 9:00 -11:00 ומותנים בהרשמה מראש בלבד.
משך הסיור המודרך כ30 דקות
פרטים נוספים והרשמה לסיור מודרך:
*8555
צלם: אילן גרין